dimecres, 14 de març del 2018

Directiu. Líder o cap


Moltes vegades hem sentit parlar del rol de directiu d'empresa com a líder de l'organització però, de vegades, només, es tracta d'un terme eufemístic que tracta d'ocultar que estem davant d'un cap qualsevol. Com podem diferenciar l'un de l'altre?


Pareix clar que un cap és una persona amb autoritat o poder atorgat sobre un grup per a dirigir el seu treball o activitats, mentre que un líder es pot definir com qui encapçala i dirigeix, amb una autoritat concedida i assumida, el projecte comú. Però, com a conseqüència de l'activitat diària, es confon, sovint, els rols.

En primer lloc, pel que fa al principi d'autoritat cal ressaltar que el cap el té per concessió superior i el vol mantenir a qualsevol preu. Tracta d'imposar el seu criteri i aplica el seu poder davant totes les opinions enfrontades; per la seua banda, el líder posseeix una autoritat que, encara que també puga ser atorgada per l'organització, és concedida i assumida pel grup. No imposa el seu criteri sinó que tracta de convéncer-hi amb capacitat de comprometre. Són visionaris que contagien la seua passió i visió, tot i que, puguen paréixer autoritaris per la seua determinació a assolir els objectius.



En segon lloc, els caps infonen por com a eina pel bon funcionament del grup. Aquesta actitud comporta el menyspreu del seu equip que es desmotiva i perd la confiança en ells mateixos. Al contrari, el líder infon aquesta confiança i valora les errades i els encerts per tal que aconseguir iniciativa pròpia en el grup. Cal ressaltar, per altra banda, que en cas de conflicte el líder busca solucions primerament i no culpables, ja que es tracta de seguir endavant per complir amb el somni desitjat al mateix temps que es materialitzen les seues idees.


Per últim, a l'organització del treball cal transmetre exemple i cooperació. El líder treballa més que la mitjana perquè l'èxit mai va davant que el treball (excepte en el diccionari) i es refereix a les tasques en plural (fem açò) i no com a ordre (feu açò).


En resum, el líder té una missió per assolir i és capaç de contagiar a la resta. Es desenganxa del resultat al més prompte possible perquè ja està pensant en el "pròxim partit".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada