divendres, 16 de març del 2018

Grups de treball i equips de treball. Parlem del mateix?

Com a sociòleg sempre m'ha interessat molt el grup social com a unitat d'estudi. Des del punt de vista de les ciències socials entenem grup com el conjunt de persones que s'identifiquen entre si i són identificades des de fora com a tal. Aquesta definició es complementa en afegir la finalitat de la creació del grup posat que pot variar en funció dels seus objectius.

Ens centrarem en els grups de treball per a diferenciar-los dels equips de treball ja que són dos nuclis diferents dins d'una organització.


Per tant, ja podem avançar que no tot grup és un equip encara que tot equip sí és un grup. Els grups, com a col·lectivitat identificable i estructurada, estan marcats pel seu grau de formalitat ja que no és igual una classe d'alumnes que un departament d'una empresa; també, pel grau d'interacció dels seus membres ( primaris o secundaris) o per la durada en el temps ja que poden ser grups formats per a un treball puntual o permanent.

Per la seua banda, la primera i gran diferència amb l'equip de treball radica en el grau de compromís que és molt major en aquest que en en aquell.En un equip de treball la responsabilitat respecte al resultat final és compartida per tots a parts iguals. De la mateixa forma, l'autoritat, mes allà que puga existir un cap o capdavanter, també és compartida ja que tots adopten decisions de forma coordinada i accepten les conseqüències; d'altra banda, els objectius són comuns pel que els components no anteposen els seus als de la resta, i finalment, cada membre té unes capacitats especials que es complementen a les dels altres. En resum, hi ha interdependència, compromís, coordinació, objectiu comú i sensació de pertinença a un ens superior.


Per a diferenciar un grup de treball d'un equip de treball ens centrarem en quatre característiques bàsiques. En primer lloc, en el grup l'autoritat segueix una línia jeràrquica, mentre que en el grup és compartida. En segon lloc, la responsabilitat en el grup és individual a diferència d'un equip on es reparteix entre tots a parts iguals. Quant al resultat, en un equip s'aconsegueix sumant el treball col·lectiu al contrari que en un grup on el resultat és la suma dels treballs individuals. I, finalment, els objectius personals en un grup estan per sobre dels col·lectius mentre que en l'equip succeeix a l'inrevés.

Al fet que us sona açò si sou aficionats al futbol? Per què hi ha equips que semblen que ho són i uns altres que no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada